shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00
View Cart Check Out

Historie

Het begin

F.C. VEOKS is een amateur-voetbalclub met een nog prille historie. In de nadagen van de maand mei 2017 treft een groepje niet onknappe korfballers elkaar aan de bar, in de sportkantine van korfbalvereniging Refleks, waar zij de vrouwen ontvlucht zijn, na de al zoveelste niet voldoening gevende korfbaltraining. Het begin van VEOKS bleek achteraf, want later op de avond ontstaan er plannen voor het oprichten van een eigen voetbalteam. Een team waar gesport kan worden zonder vrouwen en waar (platvloerse) humor en vieze filmpjes in de kleedkamer eerder regel zijn, dan uitzondering. Een plek vergelijkbaar met die van buren Celeritas, waar de man nog steeds de baas is, los van zure, feministische onderdrukking. De heren waren geworden wat ze haatten; respectvolle softies, die rekening hielden met emoties van vrouwen.  Manonterend! Op dat moment schraapte Stefan de laatste borrelnootjes uit het kommetje aan de bar. “HÉ, HARRY! STA JE GOFFERDOMME WEER TE SLAPEN?! DE BORRELNOOTJES ZIJN OP!”. Harry was er niet. Op de plek van Harry stond Miranda. Stefan schrok wakker. “…Uh, hoi Miranda. Zouden wij alsjeblieft wat meer borrelnootjes mogen? Ze zijn op en Wouter heeft nog niet gehad”.  Miranda foetert wat en loopt mekkerend de keuken in. Stefan staart laveloos voor zich uit en neemt een slok van zijn koude kletser. De mannen kijken elkaar bedachtzaam aan. Ze begrijpen elkaar. Dat voetbalteam moest er komen en snel.

Oprichting

Snel was het niet, maar één jaar later, op 11 april 2018 heeft grondlegger Jascha van Lith de groep RHVC VEOFLEKS opgericht, voorloper op het huidige F.C. VEOKS. De naam haalt zijn oorsprong uit een samenvoeging van de twee korfbalverenigingen, VEO en Refleks. De aanleiding van deze oprichting was de eerste officiële wedstrijd van de club op 23 april 2018, tegen het Haagse Erasmus, onder leiding van de bekwame Bas Honders en de druistige David van Orsouw (wat een beer). Ondanks de historische eerste goal van Thom Mosterd op aangeven van zijn oudere broer Jeffrey, werd deze wedstrijd kansloos verloren met 6-1. Echter, de mannen bleven strijdbaar en een officiële oprichting liet toen niet lang meer op zich wachten. Op 25 april 2018 krijgt de club haar definitieve naam. Na lang stoeien met alle mogelijke acroniemen, had de Vermolen/Mosterd tandem de langste adem; Vrouwloos Eendrachtig Overwinnen Korfballers Steeds (VEOKS) zou het gaan worden. Op 5 juni 2018 werd de eerste officiële wedstrijd afgelegd onder de nieuwe titel.

Daarnaast kende de club nog een historisch moment op deze dag. In de wedstrijd tegen het Wateringse Velo werd “clean sheet” Mackaay, als eerste officiële transfer van F.C. VEOKS,  geïntroduceerd onder de lat. De geboren en getogen Almeerse kwam over van SV Huizen en daarmee had VEOKS een keeper binnengehaald met ervaring binnen het betaalde voetbal. De magistrale Mackaay, die destijds zijn ploeg eigenhandig naar de hoofdklasse heeft gekeept, kon ondanks zijn exceptionele kwaliteiten het verlies niet voorkomen. In de tussentijd werd er achter de schermen hard gewerkt aan een logo en een tenue. Op 30 augustus 2018 vond de officiële presentatie van het speelshirt plaats. De club speelt in een klassiek, koninklijk blauw gestreept tenue met een witte broek, verzorgd door Robey Sportswear. Nog geen twee maanden later is F.C. VEOKS uitgegroeid is tot een volwassen, gezonde club met wel 25 leden.

Succes

Tastbaar succes komt er enkele weken later wél. Binnen de muren van de bestuurskamer is gebouwd aan een nieuwe opstelling onder leiding van de toenmalige, Rijswijkse trainer, Joey van Maanen. Deze omzetting wierp direct zijn vruchten af. Met een leep boogballetje diep in de 1e helft, zette Glenn Oosterveen, Stefan Helgers 1 op 1 met de keeper, die VEOKS met een harde schuiver de eerste voorsprong in de historie van de club bezorgt, in een kolkend Forum Sport stadion in Voorburg. Na de verdiende 2-0 overwinning, werd invaller Stefan Helgers de man van de avond. Tientallen supporters  staan een dag later op een volgepakte Schaapweg om de helden te eren. Rijswijk zindert van genot en gloeit van trots. Zowel de club als de bewoners hebben nooit opgegeven en altijd geloofd in een overwinning. De arbeidersmentaliteit in de steeds jonger wordende stad, met ruim 51000 inwoners, zit verankerd in het DNA van de club en dat zal altijd zo blijven, ongeacht het succes. 

Accommodatie

Ondanks dat F.C. VEOKS niet beschikt over een eigen complex, is het Sportpark Prinses Irene vanaf het begin de thuisbasis van de club. Het gebied aan de Rijswijkse Schaapweg bleek niet direct een voedingsbodem voor succes, aangezien de club nog steeds wacht op de eerste thuisoverwinning. Na het faillissement van Haaglandia lag het complex er lange tijd verlaten bij. Als je over de Schaapweg reed en je een blik gunde op die accommodatie, dan zag je het langzaam verpauperen. Dat was een doorn in het oog van F.C. VEOKS die de accommodatie weer in gebruik heeft genomen. De plaats waar eens RVC, RVC/Rijswijk en Haaglandia hun successen vierden. Wat de toekomst brengt? Dat weet niemand, maar de verwachting is VEOKS het sportpark weer zal doen opleven.