shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00
View Cart Check Out

Koken met #14

Koken met #14

Ieder pondje gaat door het mondje, dat weet de Rollade van Den Haag als geen ander. Zijn favoriete gerecht? Niemand die het wist. Tot vandaag! #14 doet namelijk speciaal voor onze volgers uit de doeken  waar hij zijn buikje het liefste aan rond eet.

Ingrediënten: 1 kilo runderrollade, zeezout, zwarte peper, zilveruitjes, 500 gr spekblokjes, 1  bak champignons, 3 EL tijm, 3 EL rozemarijn, 3 EL peterselie, 8 tenen knoflook, gezonde dosis rode wijn, piecie ossenstaartsoep, 1 rustiek stokbrood, 400g haricots verts, 50 plakken bacon, 500g roomboter.

Bereidingswijze:

De Rollade:

Pak een braadslee of een braadpan (met deksel). Gebruik middelhoog vuur en pak een net iets te groot stuk, vette roomboter, hmm roomboter. We gaan de rollade aanbraden en daarna doorgaren in de oven. Doe zout en peper aan de buitenkant van de rollade, wees niet te zuinig en schroei daarna de rollade aan alle kanten dicht. Laat hem lekker even sissen in de kokend hete boter. Wanneer de rollade rondom de kleur heeft van @Ruud Romer en zelfs alle aids aan de buitenkant roept: “hellup!”. Dan is het tijd om de braadslee erbij te pakken en de rollade zacht en teder in zijn bedje legt. Giet al het heerlijke braadvet over de rollade en doe hem circa 45 minuten in de oven op 160 graden. Ieder kwartier moet je de rollade even draaien, aaien, likken en bedruipen, zodat hij niet uitdroogt. Dat is niet wat de mensen willen. Voeg na 10 minuten 8 tenen knoflook toe in de braadslee, zodat ze gaan poffen. Na 45 minuten haal je de rollade uit de oven en wikkel je hem in aluminiumfolie, zodat hij even kan rusten. Dit is ook direct het moment dat je, je rollade een naam zal geven, onze rollade heet Bibi.

De saus:

Haal de gepofte knoflook uit de braadslee en giet het braadvet af in een kommetje. Alleen de aanbaksels blijven dan over en die gaan we dan los koken. Zet de braadslee op het vuur en voeg een  gezonde dosis rode wijn toe. Wanneer alle aanbaksels zijn los gekookt, haal je de sausbasis door een zeef in een sauspan. Bak de spekjes in boter en voeg een minuut later de champignons toe (snij deze in partjes). De champignons nemen direct het vet van het spek op, maar als ze gaan slinken gaat ‘ie z’n vetstoffen weer loslaten, dit moment moet je te allen tijde voor zijn. De rode wijn saus is nu als het goed is gekarameliseerd en dan voeg je de ossenstaartsoep toe. Pak de verse tijm en rozemarijn, mik het erbij en laat dit heel even meekoken. Als het goed is begint nu die Provençaalse geur los te komen. Voeg daarna de spek en champignon toe en ook de zilveruitjes. Tot slot kruid je de saus af met zwarte peper, zeezout en 4 koude bonken roomboter.

Bijgerecht:

Pak je gepofte knoflook en smeer deze uit over een sneetje rustiek stokbrood. Serveer bij het vlees. Natuurlijk kan de groente niet ontbreken. Pak daarom 1 haricots verts en wikkel deze in 4 plakken bacon. Doe in de oven en poef, klaar. Maak er een stuk of 10 en serveer rondom de rollade.

Leave a Reply